Cultuur proeven in de omgeving van Molecaten Park De Agnietenberg

Breng een bezoek aan Hanzestad Zwolle

Mooie musea en historische marktpleinen vind je in de Hanzesteden langs de IJssel: Kampen, Hasselt, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg.

Musea & bezienswaardigheden

 • Museum de Fundatie in Zwolle: het museum bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin bij Heino en Museum de Fundatie in Zwolle.
 • Sassenpoort in Zwolle: een echt Zwols icoon, één van de eyecatchers van de stad. Je kunt de stadspoort uit 1409 bezoeken en een rondleiding volgen. De rondleiding bestaat uit historische informatie en spannende verhalen.
 • Bezoek in Hattem het Nederlands Bakkerijmuseum ‘Het Warme Land’, het Anton Pieck Museum, het Voerman Stadsmuseum en het Bonbon Atelier A3.
 • Paleis Het Loo in Apeldoorn: voormalig koninklijk paleis en tegenwoordig een nationaal museum. Ook leuk voor kinderen; de speciale kinderaudiotour!
 • Museum Staphorst in Staphorst: om het cultuurrijke heden en verleden te ontdekken met haar kleurrijke boerderijen, de klederdracht en de vele tradities en gewoonten.
 • Boerderijmuseum de Bovenstreek in Oldebroek: gehuisvest in een uit 1753 daterende rijksmonumentale boerderij. Bezoekers van het museum kunnen kennismaken met het boerenleven van ruim honderd jaar geleden. Ook is er een zeer exclusieve en bijzondere verzameling klederdrachten en twee tentoonstellingen over kinderwagens uit oma’s tijd en speelgoed uit vervlogen tijden.
 • Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe: het streekmuseum beheert een streekcollectie en organiseert tijdelijke tentoonstellingen.
 • Kröller-Müller Museum in Otterlo: het rijksmuseum voor moderne en hedendaagse kunst, gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, met de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Daarnaast heeft het museum een van Europa's grootste beeldentuinen met ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars.
 • Bezoek de eeuwenoude kastelen en landgoederen op de Veluwe; Kasteel en park Cannenburch in Vaassen en Landgoed Zwaluwenburg in ’t Harde.

Dorpen & steden

Gezelligheid en cultuurhistorie vind je in Hanzestad Zwolle, vestingstadje Hattem of in één van de andere Hanzesteden aan de IJssel of in het voormalig Zuiderzeestadje Elburg.
 

 • Zwolle: een dynamische Hanzestad met een bruisende binnenstad. Het centrum is zeker een bezoek waard met zijn Sassenpoort, beklimming van de Peperbus en bezoek de mooiste boekhandel van Nederland, in een kerk, Waanders in de Broeren.
 • Kampen: een eeuwenoude Hanzestad met een buitengewoon levendig karakter. Eigenlijk gewoon een openluchtmuseum. De magnifieke skyline langs de rivier de IJssel, de Stadsbrug met gouden wielen, de indrukwekkende poorten en de historische binnenstad met honderden monumenten geven de stad een authentieke uitstraling.
 • Giethoorn: een karakteristiek dorp met smalle grachten, bruggetjes, pittoreske boerderijen en prachtige tuinen. Ontdek het per fluisterboot, te voet of per fiets.
 • Elburg: prachtig gelegen aan de Veluwse randmeren ligt het eeuwenoude Elburg. Eén van Nederlands meest bezienswaardige Hanzesteden. Vroeger een bedrijvig vissersstadje aan de Zuiderzee. Vandaag de dag een ultiem uitgangspunt voor toeristen en liefhebbers van cultuur en watersport.
 • Deventer: eeuwenoude Hanzestad, gelegen aan de rivier de IJssel, met een prachtige historie. En dat zie je werkelijk overal in de stad! Schitterende monumenten, mooie pleinen, oude musea maar ook volop gezelligheid voor wie lekker wil winkelen of genieten van een gezellig café of restaurant.