Lekker actief in de omgeving van Molecaten Park Landgoed Ginkelduin

Eropuit in de natuur!

Met de wandelschoenen aan of al trappend op de pedalen ontdek je de vingerafdrukken uit de tijd dat de Utrechtse Heuvelrug ontstond; de IJstijd! De ideale plek voor een actieve vakantie.

Fietsen

Maak gebruik van het fiets-knooppuntennetwerk of een kant-en-klare route. Kilometers aan fietspaden slingeren kris kras over de ca. 55 km lange Utrechtse Heuvelrug. Met de fietsknooppunten stel je heel eenvoudig je eigen route samen. Mooie beschreven/bewegwijzerde routes zijn de Knapzakroute, de Wildroute, Kromme Rijn-route en de Heel de Heuvelrug routes. Neem ook eens de pont over de Nederrijn bij Wijk bij Duurstede of Elst en ontdek de Betuwe!

Mooie routes zijn o.a.:

Het oostelijke deel van de Lustwaranderoute toont een ander gezicht van de Utrechtse Heuvelrug. Je fietst door de weelderige bossen van de boswachterijen Leersum en Amerongen. De bossen die de Heuvelrug bedekten waren aan het einde van de 17e eeuw door toedoen van mens en dier verdwenen. De Heuvelrug bestond uit heidevelden en zandvlakten. Na 1800 zetten de landgoedeigenaren de woeste gronden om in productiebossen. In het noorden grenst de Heuvelrug aan het open landschap van de Gelderse Vallei, in het zuiden maken de heuvels plaats voor het rivierlandschap. Start de route vanaf knooppunt 71 of 82, vlakbij Molecaten Park Landgoed Ginkelduin.
  Op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei voert deze afwisselende fietsroute je over heidevelden, door beboste landgoederen, langs rustieke beken en open velden. Het kleinscha­lige en overwegend agrarische gebied van de vallei staat in scherp contrast met het heuvelachtige landschap van het stuwwalgebied. De militaire aanwezigheid in de regio heeft zijn sporen nagelaten. Rond Soesterberg liggen een lucht­machtbasis en diverse kazernes, de Leusderheide, waar de route omheen loopt, is militair oefenter­rein. Het dorp Austerlitz ontstond als legerplaats van de troepen van Napoleon. Start de route vanaf knooppunt 89, vlakbij Molecaten Park Landgoed Ginkelduin.
  Neem de pont over de Nederrijn en start in Buren met één van deze fietstochten.

Wandelen

Op de Utrechtse Heuvelrug zwerf je uren door de bossen, langs zandverstuivingen en prachtige heidevelden. Zet je zintuigen op scherp voor vogelgeluiden en sporen. Beklim ook Uitkijktoren De Kaap in Doorn: vanaf ruim 25 meter hoogte een schitterend uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug. Neem ook eens de pont bij Wijk bij Duurstede of Elst over de Nederrijn en maak een wandeling door de Betuwe.

Mooie routes zijn o.a.:

Boswachterij De Amerongse Berg is een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Nadat het bos honderd jaar geleden oorspronkelijk werd aangelegd als naaldbos, is in de loop der tijd door spontane groei van eiken, berken en beuken een prachtig gemengd bos ontstaan. Onderweg passeer je het Sterrenbos, dat met zijn statige beukenlanen en kaarsrechte paden is aangelegd naar Frans voorbeeld. Deze wandeling voert je tevens naar het hoogste punt van de heuvelrug: de Amerongse Kop (69 m boven NAP).
  Het landschap rond Rhenen en Amerongen werd in de voorlaatste ijstijd gevormd door schuivende ijstongen. Het maakt deel uit van de Utrechtse Heuvelrug, een stuwwal met de 69 meter hoge Amerongse Berg als hoogste punt. De zonovergoten zuidflank van de stuwwal bleek zeer geschikt voor de teelt van tabaksplanten, die hier drie eeuwen lang werden verbouwd. Deze gevarieerde route gaat onder meer over het terrein van een voormalige 19e-eeuwse tabaksplantage, langs een aantal bewaard gebleven tabaksschuren en langs de Amerongse Bovenpolder.
 
  • Errekomsepad - Het klompenpad van Buren en Erichem (aanbevolen als bloesemtocht!)
Ontdek het mooie buitengebied van Erichem en Buren. Je wandelt door weilanden, langs pruimen-, appel-, peren- en kersenboomgaarden en door het Betuwse stadje Buren. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer.

Mountainbiken

Routes en vignet:
Voor mountainbikers is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug lekker uitdagend! Ons park ligt middenin het MTB routenetwerk van de Utrechtse Heuvelrug. Mountainbikers kunnen terecht op de 9 routes met gezamenlijk meer dan 100 kilometer aan mooie trails. Als mountainbiker dien je een vignet te kunnen tonen, deze is te koop op de website van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Kijk voor meer informatie over het vignet, routes en andere verkoopadressen op de website van Stichting Mountainbiken Utrechtse Heuvelrug.

Clinics en tochten:
Je MTB vaardigheden verbeteren voordat je de route(s) opgaat? Of met een gids op pad? MTB Gids Heuvelrug is gevestigd op ons park en organiseert mountainbike clinics en tochten. Je leert bij hen de belangrijkste vaardigheden om met meer plezier, ontspannen en veilig te mountainbiken. Zij laten je ook de mooiste delen van de routes zien. Op vermelding van je reserveringsnummer ontvang je 10% korting op het reguliere tarief. Meer informatie en boeken kan op de website van MTB Gids Heuvelrug.

Avontuurlijk

  • Kanoën: vanuit Leusden start De Heiligenbergerbeekroute (6,5 km), de Valleikanaalroute van (10 km) - via kanoverhuur Oost en Rondje Leusden (16 km).
  • Klimbos Zeist in Zeist: een avontuurlijke beleving voor jong en oud. Er zijn 2 uitdagende klimroutes, vier ziplines en een speelnet tussen de bomen op maar liefst 8 meter hoogte.
  • Paardrijden op de Utrechtse Heuvelrug.
  • Lekkerbootjevaren.nl in Utrecht: gespecialiseerd in rondvaarten (veelal met catering) in Utrecht. Kies voor een grachtentocht met schipper (ook wel bekend als een sloep huren) en vaar door Utrecht.